Project Description

Πρόκειται για έντομα που προσβάλουν συχνά πολλά είδη αποθηκευμένων προϊόντων τόσο σε οικιακούς όσο και σε βιομηχανικούς χώρους. Πολλά παράπονα δέχονται εμπορικά καταστήματα εξαιτίας της παρουσίας εντόμων σε συσκευασίες τροφίμων. Ο σκόρος τροφίμων αποτελεί ουσιώδες πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και τους αποθηκευμένους σπόρους. Υπολογίζεται ότι σημαντικό ποσοστό της συγκομιδής καταστρέφεται εξαιτίας προσβολών.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Κρίσιμη για την καταπολέμηση είναι η αναγνώριση του είδους που προσβάλλει τα τρόφιμα. Η βιολογία και οι συνήθειες των εντόμων καθορίζουν την επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης. Απαραίτητη είναι η ολοκληρωμένη επιθεώρηση του χώρου, οπότε αναζητούνται οι εστίες των εντόμων. Χρησιμοποιούνται τακτικές πρόληψης, τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, τοποθετούνται παγίδες σύλληψης και παρακολούθησης των πληθυσμών.
Επιπλέον, συστήνονται κατάλληλες μέθοδοι αποθήκευσης των προϊόντων, ώστε να περιορίζονται τα προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει, για τους βιομηχανικούς χώρους, τοποθέτηση των προϊόντων σε ύψος (παλέτες) και σε απόσταση από τον τοίχο ώστε να επιθεωρούνται εύκολα. Ακόμη, απαιτείται εναλλαγή στην τοποθέτηση των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση συσκευασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παλιά τρόφιμα χρειάζεται να καταναλώνονται ή να αποσύρονται. Τέλος, σημαντικός είναι ο καλός αερισμός και περιορισμός της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα.
Η απεντόμωση με τη χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων (σκοροκτόνα) σε κρίσιμα σημεία όπου φυλάσσονται τα προϊόντα που έχουν προσβληθεί είναι συχνά απαραίτητη. Στους βιομηχανικούς χώρους πραγματοποιούνται συχνά υποκαπνισμοί και εφαρμόζονται βιολογικές μέθοδοι, όπως η χρήση συσκευών πολλαπλής παγίδευσης.